<< Geri
 
 
Su Ürünleri Hastalıkları
Bölüm / Proğram Klinik Öncesi Bilimler
Ders Kodu 2401517
Dersin Türü Required
Dersin Seviyesi Lisans
Öğretim Yılı 2016-2017
Öğretim Dönemi Güz Dönemi
Ulusal Kredisi 2
AKTS Kredisi 2
Öğretim Elemanı

Ahmet GÖKCEN

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi alan öğrenci, balık hastalıklarının tanısını yapabilecek, tanının mümkün olmadığı durumlarda uygun şekilde numune alıp gönderebilecek, 

balık hastalıklarında tedavi ve kontrol programları geliştirebilecektir.

  •  Balık hastalıkları ile ilgili literatürü takip edebilir hale gelir.
  • İnsan ve hayvan sağlığının korunması ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • Zoonoz balık hastalıkları ile ilgili bilgi sahibi olur

Courses Contribution to Öğrenme Çıktıları
    1 2 3 4 5
 1-    Bilgi ve iletişim teknolojilerini ve en az bir bilgisayar programını etkin şekilde kullanır.
 2-    Çevre, Veteriner halk sağlığı, biyogüvenlik ve zoonozlar konularında duyarlı olur. X
 3-    Farklı hayvan türleri yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda sağlıklı yetiştiricilik için uygun besleme programları hazırlar. X
 4-    Hastalıklara sebep olan bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan faktörleri belirler ve bunların identifikasyonunu yapar. X
 5-    Hastalıkların tanı ve tedavi protokollerini belirler. X
 6-    Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde melezleme, seleksiyon, suni tohumlama bilgisini kullanır. X
 7-    Hayvan türleri ve ırklarının, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik, biyokimyasal v.b.) ve davranış özelliklerini tanır.
 8-    Hayvan ve hayvan sahiplerinin haklarını, Veteriner Hekimliğe ilişkin kanun ve yönetmelikleri bilir. Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir ve bu değerleri gerektiğinde savunur. X
 9-    Hayvancılık işletmeleri için en uygun yönetim planlamalarını yapar, hayvancılık işletmelerini ve hayvansal gıda üreten işletmeleri yönetir. X
 10-    Her türlü hayvan hastalıklarının klinik tanısını yapar ve ilaç yada operatif işlemlerle hastalığı tedavi eder. X
 11-    İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların hijyenik üretimi ve tüketime sunuluşunu denetler ve gıda maddelerinin sağlık kontrollerini yapar. X
 12-    Koruyucu hekimlikte ve tedavi amaçlı kullanılacak kimyasal ve biyolojik maddeler ile bunların üretim teknolojileri konusunda bilgileri öğrenir. X
 13-    Mesleki paydaşlarla iletişimde olarak, bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretir ve bilgisini arttırmak için mesleki etkinliklere katılır. X
 14-    Modern Türkiye'nin yükselişi ve gelişme sürecindeki olayları, düşünce ve ilkeleri kavrar.
 15-    Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde, bilimsel teknik ve yöntemleri kullanarak Veteriner hizmetlerinde çözüm ve tedavi alternatifleri sunar. X
 16-    Veteriner Hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır. X
 17-    Yaşam boyu öğrenmeyi teşvik için gerekli beceri ve kabiliyetleri sergiler.
 
Onkoşul

Yok

Made of Delivery Yüz Yüze
Staj NA
Önerilen Seçmeli Dersler NA
Ders İçeriği Hafta Konu
1

Balık muayenesi (Canlı ve ölü balık muayenesi)

2

Muayene materyallerinin gönderilmesi

3

Hastalıkları tanımlamada genel prensipler

4

Korunma kontrol ve sağaltımda genel prensipler

5

Koruma(Proflaksi) ve hijyen

6

Balık yetiştiriciliğinde dezenfeksiyon

7

Bağışıklama ve aşılama yöntemleri

8

Balık yetiştiriciliğinde sağaltım

9

Bakteriyel hastalıklar

10

Viral hastalıklar

11

Mantar hastalıkları

12

Paraziter hastalıklar

13

Paraziter hastalıklar

14

Non-enfeksiyöz hastalıklar

Kaynaklar

Su Ürünleri hastalıkları (Burgu A., Umur Ş.), Balık Hastalıkları (Arda M., Medisan yayınevi)., Balık Hastalıkları ( Erer H.), Fish Diseases and Disorders (Woo P.T.K)

Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretim Teknikleri

Teorik, pratik, Power point

Assessment
  Sayı %
Ara Sınav : 1 40
Kısa Sınav :
Ödev :
Proje :
Ödev :
Laboratuvar :
Diğer :
Final Sınavı : 1 60
Öğretim Dili Türkçe
Staj NA
   
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 2 28
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) 14 1 14
Ödevs 1 5 5
Individual Study for Ara Sınav Exam(s) 1 5 5
Individual Study for Final Exam 1 10 10
Total Work Load     62
Total Work Load/ 30 (s)     2,06
AKTS Credit of the Course     2
   

 

 

dersDetay1.php
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ©2013 Avrupa Kredi Transfer Sistemi